2008. február 26., kedd

ezt akarjátok

voltam bátor elolvasni az index cikkét arról, hogy a népszerű portál olvasói miképp vélekednek arról amit gyurcsány kieszelt okos tanácsadóival együtt. persze, tudom, ez a tízezernyi szavazat nem az egész ország, sőt, de azért már akkora mennyiség, amivel érdemes foglalkozni. lássuk tehát mire mit mond az egyszeri olvasó:

"Egyetért-e azzal, hogy a munkahelyteremtés legyen meghatározó cél a kormányzati ciklus második felében?"


78% ellenzi
összesen:10916 szavazat, 2411 támogatja, 8505 ellenzi


"Egyetért-e azzal, hogy célzott programokkal segítsük, hogy a hátrányos helyzetű térségekben a segélyek helyett munkájuk legyen az embereknek?"

84% ellenzi
összesen:10903 szavazat, 1690 támogatja, 9213 ellenzi


"Egyetért-e azzal, hogy ösztönözzük, hogy minél több honfitársunk juthasson kedvezményes formában saját tulajdonrészhez a nemzet vagyonából?"

55% támogatja
összesen:10902 szavazat, 5999 támogatja, 4903 ellenzi

"Egyetért-e azzal, hogy több jusson az iskoláknak, a több tudás, magasabb színvonal elérhetővé váljon minden gyermek és fiatal számára?"

82% ellenzi
összesen:10917 szavazat, 1919 támogatja, 8998 ellenzi

hát nem mondom, hogy nem esett le az állam. a kedves olvasók egész egyszerűen azt akarják, hogy minden legyen olyan, mint '88-ban, sőt.

nézzük tán egymás után:

munkahelyteremtés:
szerintem az államnak igenis feladata olyan piaci környezetet létrehozni, amelyben könnyű munkáltatót és munkavállalót találni, amelyben megéri még egy alkalmazottat felvenni, mert az általa termelt haszon meghaladja a foglalkoztatását sújtó terheket. aki ezt ellenzi, az vajon mit gondol magában? milyen országban szeretne élni? mennyi munkanélkülit akar segélyezni az adójából? tán azt gondolja, hogy ha ő most éppen állásban van, ez örökké így marad? ezt 78% ellenzi!

*

segély helyett munka:
hát, drága honfitársaim, brávó. az olvasók 84%-a azt gondolja, hogy a segélyezés a megoldás. teccikérteni? nem azt segélyezzük, aki szociálisan rászorul, hanem boldog-boldogtalant. és ez annyira rendben van, hogy - miközben telesírjuk a médiát, meg gárdákkal vonulgatunk, hogy munkaképes embereket segélyez az állam az adónkból - ellenezzük, hogy változás lehessen az ügyben. visszautalnék az előző bekezdésre, a munkahelyteremtés problematikájára. inkább segélyezzünk, az a biztos. 84%

*

saját tulajdonrész a nemzet vagyonából:
Ezt persze pártoljuk, legalábbis többen támogatják az olvasók, mint ellenzik, ezen nem vagyok meglepve. végre leesik valami nekem is, ugyebár... azon se leszek, amikor kiderül, hogy fél év-egy év múlva ez a roppant izgalmas nemzeti vagyon 25 ember kezében lesz az országban pedig lesz nyolcvanezer főállású stróman. de elmondhatjuk, hogy a jónép tulajdonában van a nemzeti vagyon... mit gondolnak az olvasók ilyenkor, az a nemzeti vagyon az miből lett? hozta a mikulás? ennél csak az lenne gyorsabb kótyavetye, ha a választói névjegyzékből vagy a bm nyilvántartásból kisorsolna egy gép minden állampolgárnak ugyanannyi "nemzeti vagyont" mondjuk ezerkétszáz forint értékben fejenként. vagy adják oda az egészet egy orosz oligarchának, az legalább befekteti. több, mint a fele az olvasóknak úgy gondolja, hogy fog venni ötvenezer forintért egymillió értékben részvényt? vagy mi lesz?

*

oktatás:
nyilván ellenezni kell, hiszen olyan kiváló iskoláink vannak amelyek oxforddal és etonnel vetekszenek, túl sok mit-en, yale-en és cornell-en végzett jelentkezik doktorandusznak az eltére meg a tanárképzőre... az oktatási rendszer szakmányban gyártja a tudásfedezet nélküli diplomákat, amelyek a munkaerőpiacon semmit sem érnek, (pláne a külföldin) hát valahogy el kéne kerülni, hogy az iskolák színvonala emelkedjen... 82% ellenzi, hogy iskolákra költsünk több pénzt.

*

megmondom mi kell a népnek: akármi csak ellenezni lehessen, meg ingyen pénz. ha most bárki felállna és "ingyensör+örökélet" kombót kínálna, a magyarok azt is elleneznék és egyben felháborodnának.

*

van még az a verzió, hogy az említett portál olvasói mind 67-es iq-jú nyáladzó kretének, akik fel se fogták mit olvasnak, miattuk állunk rosszul a pisa-tesztben, és kivétel nélkül mind funkcionális analfabéta. csak ezt egyben tízezernél több emberről én nagyon nehezen hiszem el.

*

kár, hogy önsorsrontásból nincs olimpia.

/update/

most, 10 órával később a helyzet visszájára fordult, közel kétszerannyi szavazónál:
78% támogatja
összesen:20393 szavazat, 15968 támogatja, 4425 ellenzi
"Egyetért-e azzal, hogy célzott programokkal segítsük, hogy a hátrányos helyzetű térségekben a segélyek helyett munkájuk legyen az embereknek?"
85% támogatja
összesen:20372 szavazat, 17328 támogatja, 3044 ellenzi
"Egyetért-e azzal, hogy ösztönözzük, hogy minél több honfitársunk juthasson kedvezményes formában saját tulajdonrészhez a nemzet vagyonából?"
54% ellenzi
összesen:20341 szavazat, 9317 támogatja, 11024 ellenzi
"Egyetért-e azzal, hogy több jusson az iskoláknak, a több tudás, magasabb színvonal elérhetővé váljon minden gyermek és fiatal számára?"
83% támogatja
összesen:20390 szavazat, 16931 támogatja, 3459 ellenzi