2008. február 11., hétfő

az egészségügy alkonya

az egészségügy komoly gondokkal küzd, gyakorlatilag a működése nem biztosítható, mondhatjuk, hogy lendületből megy. ez alapvetően nem volna baj, maximum a té lakosság meghal vagy nem gyógyul meg, kit zavar? de az a helyzet, hogy reformok lógnak a levegőben, mindenféle szinten, súlyponti kórházak, vizitdíj meg betegszámla meg izé. borzasztóan jól hangzik, csak éppen egyvalamit nem akar megreformálni az állam, ez pedig a pénzszórás.

*

arról szó se essék, hogy a vizitdíjból micsoda patáliát rendezett az ellenzék, pedig nem a megfizetésével van baj, hanem azzal, hogy továbbra sem tudjuk hol a vizitdíj és mire használtatik fel. vonatkoztassunk el a népszerű brosúraszövegtől, hogy „én ugyebár már kifizettem a tb-t, minek fizessek vizitdíjat is”, mert egyrészt hazug, másrészt kit érdekel? amúgy sem mondható, hogy mindenki fizetne az egészségügyért, ugyanis minden adócsaló ellopja az eü-re szánt pénzt. ha ezt megfejeljük azzal, hogy az elosztási rendszer szinte ostobább és pazarlóbb, mint egyáltalán lehetne, rögtön odajutunk, hogy az eü nem működik.

*

a kádárizmust visszavágyó lakosságnak ugynais senki sem meri azt mondani, hogy fizesd ki amit igénybeveszel, hiszen ez nem illeszthető be a kádárizmus reneszánszába, amely felé a magát konzervatívnak éreztetni próbáló ellenzék terelgeti a kis országunkat. adjunk a nem működő egészségügy és a tökéletesen kretén ellenzéki viselkedéshez egy olyan egészégügyi minisztert, mint amilyen van és kész is a káosz.

*

természetesen a népszavazás fontos, hiszen a betegeknek kizárólag a vizitdíj fáj, meg úgysem kell az a pár milliárd forint másra, el lehet tapsolni bármi baromságra, amire csak rá lehet venni az államgépet, ha már hitelt sem kapunk (nem adtuk vissza az előzőket) ellenzéki kampányunkra.

*

a magántőkét ne vonjuk be az ágazatba, hiszen az ingyen egészségügy mindenkinek jár, és akik a legbőszebben ágálnak ez ellen, azok fizetik a hálapénzt lelkesen, hiszen azt az orvos megérdemli. így könnyen elkerülhető, hogy normális eü legyen, mert nem fáj elcsalni a tb-t, azt az állam úgyis csak elbassza, az orvosnak meg úgyis adunk, tehát minden a legnagyobb rendben.

*

a hálapénz megszüntetésének gondolata nagyobb ribilliót keltett, mint az, hogy a képviselők számla és egyáltalán bármiféle elszámolás nélkül markolnak fel közpénzt ha új függöny kell, vagy új kocsi. leghangosabban persze azok az orvosok tiltakoztak, akik magánrendelésüket állami intézményekben, állami eszközökkel és közpénzből fizetett rezsi mellett intézik, gondosan elkerülve az adó és járulékfizetést ezen összegekből.

*

a maradék orvos, aki gyógyítani próbál, de feudális körülmények között ezt nem nagyon teheti, vagy csak éhbérért, szépen elmegy az országból és másutt keresi meg nyolc órában azt amit itthon 7/20-ben sem tudna.

*

a kormány eü-átalakítási koncepcióját már korábban sem értettem, http://mauzoleum.nolblog.hu/?post_id=21426 sem a vizitdíjjal kapcsolatban, sem pedig úgy általánosságban. az még normális is lehetne, hogy menet közben változnak a dolgok, de az, hogy a dolgok nem megtörténnek, hanem csak változnak, nem kifejetten ésszerű. vajon mi lesz az eredménye, ha nem egy oep lesz, hanem mellé nyílik másik pár? sem a befizetés módja, sem a mértéke nem fog változni, viszont az effektív gyógyító-megelőző tevékenységre nem is nagyon fog jutni.

*

bezárják a kórházakat, rendben van, biztos erre is szükség van. de hol a koncepció, kezicsókolom? hol van szépen, akkurát elmagyarázva, hogy ki mennyit fog fizetni, és ki fizeti meg az adócsalók orvosi kezelését ? (tudom, sok az adó, ki tudja azt megfizetni, ugye?)

*

magyarország és benne az egészségügy leszálló ágban van és nincs kire mutogatni, az elbarmolásában benne a teljes lakosság, az összes eddigi kormány és ellenzék.

*

továbbra sem lesz egészségbiztosítás, továbbra sem lesz ingyen az egészségügy (aki eddig fizetett tb-t az ugye eddig sem gondolta ingyenesnek?) és továbbra is marad a jó öreg hálapénz, ami akkor szép igazán, ha eltitkolt jövedelemből fizeti az ember.

*

rég túl vagyunk a 24. órán, már másnap délelőtt van, és az egészégügyi rendszer nem működik. ne tévesszen meg senkit az, hogy ha bemegy a kórházba, akkor begipszelik! az tüneti kezelés és lassan gipsz se lesz. amíg a magántőke perdef a sátán mocskos kezeként, a hálapénz a betegek érzelmi kötödése és a doktorok iránti elsimeréseként lesz aposztrofálva, és amíg ilyen miniszter vezényelheti a „reformokat” addig semmi sem fog változni. továbbra is az kap ellátást, aki fizet.

*

a magyar embert valahogy rá kell venni arra, hogy felfogja, az öngondoskodás a normális és nem az állambácsi csecsének folymatos vákumozása, sőt, az államnak nem feladata az állampolgárok gyógyítgatása. szép koncepció, de úgy tűnik nem működik, csak tervgazdaságban. nálunk meg ugye nem az van?

*

engedjük csak be jól szabályozottan a magán egészségbiztosítókat, szerződjenek csak a magánkórházakkal és nem állami kórházakkal és az állam költse a pénzt a szociálisan rászorulókra és a prevencióra, a nép meg költse a pénzt annyi egészségügyre, amennyire akarja. ehhez természetesen nem lesz bátorsága a kormánynak, az ellenzéknek pedig mégúgyse, neki csak arra a népszavazásra telik, amelyben a szocializmusra lehet szavazni. nincs jó eredmény, nem is lehet.

*

nem lehet erdménye egy olyan változásnak ami szinte kizárólag arra irányul, nehogy kiderüljön, hogy nehéz eldönteni, hogy az állam az oep-pel pazarol jobban vagy a kórházakkal. éljen a szocializmus.

*

Ameddig az állam előre eldönti, hogy az állampolgárok három éves gyerekek akik nem tudják, hogy nekik mi a jó ÉS az állampolgárok alig várják, hogy megmondják nekik mi a jó, addig ez lesz ami most csak szig.mon. romlik. Tabula rasa. Nem lehet elvenni ennyi pénzt az adózóktól, csak azért, mert a többség adót csal. (az adócsalást ráadásul olyan rózsasándoros romantika övezi, mármár a tökösség fokmérője, hogy mennyit tud elhazudni valaki) Legyen radikális változás, a szocializmusban érlelődött „politikai elit” egyszer fogja magát, csináljon 20%-os adót, amit be is hajt, önkéntes egészségbiztosítást amit igénybevesz aki akar és nézzük mi lesz. Nem tilos egy országnak felnőtt módra viselkednie. Legalább próbáljuk ki mi van, ha nem elvesszük a polgár pénzét, hanem hagyjuk, hogy gazdálkodjon vele! Kicsit segíthetünk, de ne csináljuk meg helyette!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most csak így elsőre szemet szúrt, miért is hazugság az, hogy ha befizetted a TB-t, akkor miért fizetnél 300 Ft-ot vizitenként?

olda írta...

mert nem ugyanazért fizeted, mint a TB-t.

Egyébként az egész balhé a vizitdíj körül nem a vizitdíj miatt van, hanem azért, mert az nem lehet elcsalni, ki kell fizetni és az ugye értelmezhetetlen, hogy fizess valamiért amit igénybeveszel?

Névtelen írta...

Izé, miért fizetem akkor a TB-t? Eddig azt hittem, ebből finanszírozzák a gyógyszertámogatást, az egészségügyi ellátást, estébé.

Egyébként igazad van, miután a vizitdíjat bevezették, azután AZT az összeget, azt már valóban nem a TB-ből fizeted, hanem a vizitdíjból. (o:

Egyébként a vizitdíj körüli balhé azért van, mert e mellé lehet tömegeket hívni.

Névtelen írta...

Nohát, az Index közben írt róla:

http://index.hu/politika/belfold/vztd454/#more

Tehát nem ingyenes, kurvasok pénzt fizetünk, és most a 300 Ft-ot még.

Azon már lehet vitatkozni, hogy most ennek van-e jelentősége, és pozitív hozama, az akár lehet. Csak a kommunikáció rossz, mert hazudnak azzal, hogy ingyenes volt az egészségügy.

olda írta...

Persze, hogy nem ingyenes, odáig kellene eljutni fejben, hogy a jónép pofánvágja azt aki neki ingyenes EÜ ellátásról beszél ilyen TB elvonás mellett. SOHA sem volt ingyenes egészségügy, ez nem Dubai, az adódból fizetted és minden kormány igyekezett nem felhívni erre a figyelmet.

Át kéne lépni azon a beteg fantazmagórián, hogy van ingyenes egészségügy. Onnan már el lehetne jutni, odáig, hogy úgy mész be egy EÜ intézménybe, hogy tudod, hogy te ezért már fizettél (adócsalók kivéve) tehát nem JÁR neked az eü ellátás, hanem vásároltál magadnak. Ha ezt felfogja a nép akkor talán nem lehet megvezetni olyan baromságokkal, hogy csak az államtól érdemes vagy lehet eü ellátást venni.

Kommunikációban tök igazad van, ehhez ellen a szocik be vannak oldva.