2008. február 14., csütörtök

tervezzünk előre!


ezt olvastam az újságban:

„megszaporodtak a nagykövetek, a hazai pénzügyi és a bankszektor, valamint különféle cégcsoportok képviselőinek a fidesz elnökénél tett látogatásai. az orbán viktornál bejelentkezők kapcsolatokat, szakértelmet ajánlanak fel, cserébe külsős pozíciókra, megbízásokra, pályázatokban való majdani részvételre tartanának igényt, írja a világgazdaság.”

*

nincs ebben semmi meglepő, előre kell gondolkozni. a hazai „különféle cégcsoportok” tervezik a jövőt, ők nem egyszeri állampolgárok, hosszú távra gondolkodnak. aki magyarországon nem nyal előre, azt lesöprik a bátor nyalók. felteszem a tiszteletük tevők között sokan mennek a kiegyenlítetlen számlákat újra bemutatni, hogy valamicskét hátha törleszt majd a fidesz, sok éve görgetik már a kinnlévőséget. aki anno befektetett, látni is akar valamit a hasznonból. ha a fidesz nyer, könyörtelenül ki kell fizetni ezeket az alakokat, semmi sincs ingyen. A korrupció amúgy sem ismeretlen fogalom az észak-balkánon, tehát nagyon nincs min meglepődni.

*

egyszer régen dolgoztam közalkalmazottként, ott is volt olyan kolléga, aki már egy évvel a álasztások előtt levelet írt a viktornak, hogy ő felajánlja a szolgálatait. értem én, értem, valamiből meg kell élni, valahogy oda kell férni, hátha most ők jönnek. azt nem értem, hogy ebben mi a hír? ez mindig is így ment, csak régebben a szoc érában nem választásokra vártak, hanem kinevezésekre, áthelyezésekre, kiküldetésekre. a politikához dörgölőzni kell, mert ott van a pénz. ott. tehát az államnál, azért pedig nem dolgozni kell, hanem helyezkedni, tendert nyerni, visszacsurgatni. semmi sem változik, már előre borítékolható a forgatókönyv, ha a fiatal demokraták (két kérdőjel!) nyerik a 2010-es választásokat, akkor le kell darálniuk a fél köztisztviselő gárdát és a saját embereiket kell ültetniük a polcokra, nem tehetnek mást. nem fog számítani semmi, sem szakértelem, sem tapasztalat, ilyen kicsiségekre nem adhatnak, ahhoz túl nagy a tartozás, 8 év alatt nagyon sok ígéretnek kellett elhangoznia.

*

ennek egy nagy része be lesz hajtva, kerül az országnak amibe kerül. pozícióban, pénzben, közbeszerzésben, új intézmények létrehozásában, szerződésekben, légügyi dinasztiákban, kőbányában, erőműben, kikötőben, ki tudja még miben. amúgy sem áll valami jól az ország, nehéz lenne azal vádolni a jelenlegi kormányt, hogy brillíroznának. sok mindent rendbe kéne tenni, egy jó részt a jelenlegi kormány miatt, egy drágább részt meg két évtizedes lébecolás miatt. erre sajnos nem fog sor kerülni, egész egyszerűen az országra nem fog idő és pénz maradni.

*

a kártyaadósságot mindig rendezni kell.

Nincsenek megjegyzések: