2008. március 11., kedd

ostobizmus

van nekünk egy barátunk, évek óta idegenben él, jó messze. decens orvoscsalád sarja. viszonylag jó fizetésért dolgozott multinál, amikor kitalálta, hogy el innen. gondosan megtanulta a nyelvet is, okosan, komolyan gondolta.

*

teltek-múltak az évek, megismerkedett egy helyes fiatalemberrel, előbb szerelembe, majd teherbe esett, ahogy az élet diktálja. mivel ott idegenben nem nagyon jók az eü viszonyok, no meg nem is igazán volt jogosult az ellátásra, hazajött, megszülte a gyerekét, mert neki jár a magyar egészségügy, családi pótlák meg mindenféle segélyek, oltások, stb. ha a gyerek nagyobb lesz, visszamegy idegenbe.

*

ez eddig rendben is van, ám, barátunk elment három igennel szavazni, majd írt egy levelet, hogy győztünk. most nagyon fals helyzetben vagyunk, mert nyilván nem sajnálom tőle az adónkból finanszírozott egészségügyet, csak ugye erre mondja azt a magyar, hogy más izéjével veri a csalánt. konkrétan a járulékfizetőékével. az, hogy évekig nem adózott egy fillért sem itthon nem baj, az sem,hogy hazajött szülni. az sem, hogy utána elhúz innen újra.

*

de lenyúlni a lóvét és még oda is szarni a pénztár elé és még verni is a mellét? na ez nekem kicsit sok. persze, a barátunk, mit csináljunk vele, ilyen, nem is ezért írok, hanem a szemléletért. ő olyasmiért szavazott, amit nem neki kell fizetnie, sőt, egész egyszerűen a partvonalról játszik, más pénzével. ilyen szempontból pontosan ugyanaz a helyzet, mint amikor az egyszeri adócsaló három igent mond, ami röviden annyit jelent: én nem adok a közösbe, de nekem minden jár. sajnos az itthoni adócsalók jóval többen vannak, mint a mi barátunk, aki egymaga. persze jár az egészségügy és a rengeteg hobbidipomás képzése, is, sőt ezek jó minőségben járnak, attól függetlenül, hogy az adó és járulékeltitkolás nemzeti sport.

*

ez, amellett, hogy pofátlanság, borzasztó káros is. valakinek ki kell fizetni ennek a népszavazásnak a következményeit (magát a népszavazást már mi adózók kifizettük, mi az a négymilliárd, nem pénz manapság) és az nem ő lesz, hanem megint csak az a szűk réteg aki nem adócsaló, nem állami alkalmazott, nem nyugdíjas vagy diák. természetesen az adóprésünknek így esélye sem lesz csökkenni, ígérhetnek itt bármit, még a viktor sem fog adót csökkenteni, a szellemi spiritusz sem képes átlépni az árnyékát.

*

kedves járulékfizetők! gatyát felkötni, újabb húsz évre sikerült kádárizmust fixálni. marad minden ahogy volt. lehet hazudozni, hogy a kormány hiteltelen meg ez a népszavazás nem is a kérdésekről szól. mindent lehet, az észak-balkáni kocsmai viszonyok a közéletben lehetővé teszik.

*

kérem szemléljük kritikusan a szerencsejáték adójával való varázsolást meg az összes ilyen lelkes baromságot, hogy honnan lesz kifizetve az a plusz, amivel sikerült kiírnunk magunkat a normális országok sorából. nem lesz kifizetve, marad a szar eü, marad a szar felsőoktatás, maradnak a diplomás munkanélküliek, marad a szegénység és a pofátlanság, a közpénzek üzemszerű ellopása, a hála és kenőpénzek. marad a magas adó amit el lehet csalni. ez kell a magyarnak. ebben érzi jól magát.

*

győztünk.szemben a csalános.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem a járulékaim a vizitdíj után is ugyanakkorák maradtak. Éves szinten milliós összeg. Orvosnál 4 éve nem voltam.

Majd ha a fizetős egészségüggyel jön a járulékcsökkentés is, akkor majd elmegyek, s szavazok a vizitdíj mellett.

Csak nem azt mondod, ez a reform is így jó, ahogy van? Szabadon választható biztosító, pardon, pénztár - de csak Budapestinek? Szabad orvosválasztás, ha a biztosító, pardon pénztár engedi?

OEP adminisztrációs költség többszöröse biztosítónként ugyanannyi pénzből?

És ez így marhára piaci?

Ne má. :)

olda írta...

igen, nekem is ugyanakkorák maradtak, én se járok orvoshoz, csak fizetek.

Sosem fog egyszerre jönni a járulékcsökkenés és a copayment. Előbb oda kell tenni a lóvét, hogy később lehessen járulékot csökkenteni.

Nem, a reform nem jó, ennek részben az az oka, hogy a szocik töketlenek, ráadásul Horváth Ágika is alkalmatlan ahogy van. Tegyük hozzá, hogy az orvosi kar nagyrésze betart, ahol tud, mert egy részüknek érdeke, ha megmarad a pazarló eü finanszírozás és a feudális rendszer.

De kétésfél millió adózóval eltartatni az ország többi részét nem lehet, a további elvonások a maradékot is az adócsalásba kényszerítik.

Először fel kell számolni a hivatásszerű adócsalást, keményen büntetni, leegyszerűsíteni az adó és járulékrendszert és végre visszafogni a kiadási oldalt is.

ez sosem fog megtörténni